Na het paardenvleesschandaal teistert een nieuwe affaire de Nederlandse vleessector. Het verboden antibioticum furazolidon is gevonden in veevoer. Ruim honderd veeteeltbedrijven zijn voorlopig gesloten.

Deze week worden er 2474 kalveren gedood bij vier kalverbedrijven op de Veluwe, schrijft Boerderij.nl. Bij de beesten is na urinemonsters vastgesteld dat zij het besmette veevoer hebben gekregen.

Van 97 gesloten varkenshouderijen worden de dieren onderzocht. Wat er met de varkens gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Furazolidon tegen darminfecties

Furazolidon is een antibioticum dat in 1954 op de markt kwam. Het is erg effectief tegen darminfecties als salmonella, E.coli en darmparasieten. In de EU is het middel sinds begin jaren negentig verboden, omdat het kankerverwekkende stoffen bevatten. Zelfs de productie ervan is in Europa verboden.

In de rest van de wereld wordt het middel nog wel gebruikt, aldus Eric Douma van LTO Varkenshouderij tegenover BNR. “Wij willen het absoluut niet meer. Daarom mag het absoluut niet meer in het veevoer zitten.”

Is duivenpoep de oorzaak?

Het veevoer is besmet geraakt door grondstoffen die afkomstig zijn van veevoerbedrijf Van Kats Food & Feed uit het Utrechtse Lopik, stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vast na onderzoek. De vergunning van de onderneming is ingetrokken door de NVWA.

Volgens eigenaar Gert van Kats is duivenpoep de oorzaak van de vervuiling van het veevoer met het antibioticum. Duiven zouden het middel toegediend krijgen. "De beesten schijten overal en schieten mag niet. Ik noem ze al jaren 'de vliegende ratten'. Dit gaat nog een groot probleem worden voor de grondstoffenhandel", aldus Van Kats tegenover Boerderij.nl.

Of is duivenpoepverhaal onzin?

Volgens Francine van Rossem, directeur van TrustFeed, liggen de zaken iets anders. TrustFeed is de organisatie die namens 86 diervoederbedrijven de veiligheid van aan hen geleverde grondstoffen beheerst. "Bij onze deelnemers vliegen geen duiven door schuren", aldus Van Rossem. "En zeker niet zoveel dat er zoveel poep in het voer terechtkomt dat het vervuild kan worden met furazolidon."

Volgens Van Kats is er in een partij van 50 ton veevoergrondstoffen door de NVWA 2 gram furazolidon gevonden. Doordat er een nultolerantie voor het middel geldt, moet zijn bedrijf op slot.

Hoe het antibioticum in het voer terecht is gekomen, is een groot raadsel. Omdat furazolidon al twintig jaar verboden is, is toeval volgens Van Rossem uit te sluiten, zegt ze tegenover Boer en Business. "Het kan dus niet zomaar in het voer terechtkomen, iemand moet het echt bewust toevoegen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl